gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

27.01.2011 Písně pestré jak barevná sklíčka Napsal uživatel Ivan Kott    PDF Tisk Email
Recenze
Písně pestré jak barevná sklíčkaDorota Barová a Andrea Konstankiewicz neboli TARA FUKI vydaly u Indies Scope Records své čtvrté album nazvané SENS, což v češtině znamená smysl. Vedle dvou skladeb se zpěvem beze slov tu je šest písní s polskými texty Doroty, v písni Pragnienia (Touhy) byly využity verše básníka Baczyňského, jehož další text slyšíme v Andreině úpravě v závěrečné Spiew do snu. Na skládání hudby se podílejí obě, stejně tak na zpěvu
 
25.01.2011 Prakomlaš Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
PrakomlašPokud si pustíte jen krátkou ukázku z desky, tak řeknete, že posloucháme klasickou čistokrevnou rockovou desku se stylem tak z dobrých osmdesátek, a co že to tedy má dělat na folkovém serveru. Pokud známe vývoj kapely, víme, že se k tomuto zvuku dopracovala postupně, vývojem, patrným třeba při soutěžení na folkových festivalech – dnes tam již jezdí jako hosté. Oni by totiž dnes asi porotci měli k žánrovému vyhranění připomínky. Právě ten vývoj je ale
 
20.01.2011 Hořkosladká Karolína Napsal uživatel Ivan Kott    PDF Tisk Email
Recenze
Hořkosladká KarolínaDívčí duo Sestry Steinovy se odmlčelo, ale jen částečně. Starší ze sester, Karolína Kamberská se vydala na sólovou dráhu a své nové písně už stačila nahrát a u Indies MG vydat na albu HOŘKOSLADCE. Pokud se někdo obává, že poloviční obsazení bude znamenat také poloviční hudební zážitek, bojí se zbytečně. Při koncertech dokáže Karolína svým šarmem i tanečním pohybem zcela uhranout publikum, a pro zvukové album, kde zrakový vjem chybí,
 
18.01.2011 Pestré a příjemné vřeštění Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Pestré a příjemné vřeštěníTrocha smůly provázela rekapitulační album Zdeňka Vřešťála – schválnost s obalem moc nevyšla a jako na potvoru se ještě do seznamu skladeb vloudila chyba a muselo být prostě přelepeno. Dost špatný start a někteří moji kolegové ho nerozdýchali. Pokud si odmyslíme obal, zůstane to nejdůležitější – vnitřek, tedy CD s písničkami. A to napravuje dojem z nepovedeného bookletu naplno a řekl bych, že i úspěšně. Samozřejmě, úspěšně pro toho, kdo je otevřen
 
13.01.2011 Katka má zpěv pod kůží Napsal uživatel Ivan Kott    PDF Tisk Email
Recenze
Zpěvačka Katka García vydává u Indies Happy Trails své druhé sólové album. NazvalaKatka má zpěv pod kůží ho Before Dawn a nahrála s multiinstrumentalistou Lubošem Malinou, kytaristou Petrem Košumberským, basistou Adamem Stivínem a perkusistou Davidem Landštofem. Bylo přizváno i několik hostujících instrumentalistů a ve dvou písních si s Katkou zazpívala i její mladší sestra Bára. Z deseti zařazených písní je pět tradicionálů pocházejících z Irska, Skotska, š
 
10.01.2011 Javory stále kvetoucí Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Javory stále kvetoucíZajímavé kompilační, a přitom originální album natočily Javory, respektive Hana a Petr Ulrychovi. Dali mu název Javory Beat a vracejí se v něm nejen ke svým kořenům a svým prapůvodním nahrávkám, ale i k hudební atmosféře konce šedesátých let jako celku. Na první pohled by se mohlo zdát, že je to jen další výběr z hitů, možná remastrovaných a s nějakými bonusy. Nikoliv – všechny písničky byly nově natočeny, se vzácnou směsicí piety
 
06.01.2011 Traband – Domasa Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Traband – DomasaMám několik indikátorů kvality/nekvality desky. Někdy mě už při poslechu napadají formulace a slovní spojení, jindy jsem deskou beze slov nadšen/pohoršen, jindy poslouchám mnohokrát dokola za sebou i ve větších časových odstupech a stále nevím nejen co, ale i jak to napsat, jindy si při poslechu píšu poznámky
 
29.12.2010 Stará dobrá Chmelnice Napsal uživatel Ivan Kott    PDF Tisk Email
Recenze
Stará dobrá ChmelniceDo roku 1989 nás vrací nové album z vydavatelství Supraphon, které na dvou discích uvádí záznam vystoupení čtyř známých osobností v Junior klubu Na Chmelnici. Album se jmenuje Večírek rozpadlých dvojic a těmi osobnosti jsou pánové Petr Skoumal, Jan Vodňanský, Jan Burian a Jiří Dědeček.
 
27.12.2010 Pasáž nepříliš osvětlená Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Pasáž nepříliš osvětlenáSkupina Passage zaslala čtyřpísňové CD, měl bych ji podle svých zásad pochválit za přísnou selekci. Zařadili na své album tedy zjevně to nejlepší. (Vidíte, jak jsem pln dobré vůle vidět či slyšet situaci z toho lepšího úhlu? Mohl bych taky napsat: Zařadili všechno, co mají.) I přesto jsem však z desky trochu v rozpacích – ano, to je to správné slovo1.
 
20.12.2010 Čistý byl svět. Co se změnilo? Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Čistý byl svět. Co se změnilo?Jan Řepka natočil CD Čistý byl svět. Celkem jsem se na album těšil, pro dvojici Nestíháme, jejíž byl Honza jednou polovinou, jsem měl (a mám) neutuchající slabost, a tak jsem si říkal, že dostanu další várku písní buď prostě melodických, nebo textově naléhavých, bezprostředně reflektujících pocity a problémy současného mládí, toho mládí, které alespoň občas a trochu přemýšlí nejen o konzumu a zábavě, ale i o sobě a o světě okolo.
 
10.12.2010 Smutná euforie není totéž co veselá melancholia Napsal uživatel Klokan    PDF Tisk Email
Recenze
Smutná euforie není totéž co veselá melancholiaPražská skupina MY3.AVI letos v květnu uvedla do života své druhé CD. Svým názvem Smutná euforie se jasně hlásí k prvotině nesoucí jméno Veselá melancholia. Muzika, kterou z nového CD můžete slyšet, však hned po prvním poslechu dává najevo, že se kapela nezasekla hudebně na místě a neomílá tatáž témata a postupy jen z jiného úhlu pohledu.
 
06.12.2010 Minaret Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
MinaretMinaret jsem měl nějak zafixován jako bluegrassovou kapelu, a tak jsem s recenzí CD Minaret 2 trochu otálel, protože o bluegrassu už bylo napsáno tisíckrát všechno zepředu i zezadu a píše se o tom (alespoň pro mě) dost těžko. Že budu muset změnit názor mi bylo jasné hned po prvních dvou písničkách a na konci prvního poslechu alba jsem si byl jist, že se na psaní recenze docela těším – a to z dobrých i špatných hledisek.
 
23.11.2010 Labyrint k nezaplacení Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Labyrint k nezaplaceníDlouho jsem přemítal, na kterém slově z názvu kapely (Knezaplacení) a desky (Labyrint přání) recenzi postavit. Jestli je to spíše labyrint přání, někdy nesplněných, nebo spíše k nezaplacení. Od obojího asi trochu. Primárně je z desky znát nadšení z hraní, nadšení tak opravdové a upřímné, že se přenáší i na ostřílené matadory naší hudební scény a ti ochotně a se slyšitelným potěšením se skupinou spolupracují (Jitka Vrbová).
 
16.11.2010 Jen lehká esence Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Jen lehká esenceObvykle pranýřuji interprety, kteří na CD, na které se vejde 70 minut hudby, natočí obvyklých totalitních a LPčkových 40 minut. V poslední době jsem se ale přistihl, že jsem u některých děl konstatoval, že méně je více a doporučoval spíše ubrat. Nu, a nyní se mi dostává do ruky CD skupiny Esence, na kterém je pět písní. To je naopak spíše maxisingl, a zase u tohoto množství nelze hovořit o nějakém celkovém záměru a duchu desky.
 
09.11.2010 Studna objevná Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Studna objevná Studna neobjevená se jmenuje kompilační výběr, který sestavil Martin Hejnák. Nevím, jestli jej potěším, ale tohle je prostě to nejlepší, co od něj znám a moc bych chtěl, aby v této produkční práci pokračoval. Zcela nezištně tak totiž vykonává velký díl práce pro propagaci této části folkové scény. Vložit pak CD do přehrávače v rádiu je pak už ten nejmenší díl cesty interpreta k posluchači a já to v mnoha případech rád udělám.
 
29.10.2010 Greenhorni nám seslali celkem krásné CD Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Greenhorni nám seslali celkem krásné CDTitulek je parafrází na název zatím posledního CD Greenhornů Bůh mi seslal krásný ráno. Úplně se opičit po názvu nejde, několik výhrad a nedotažeností tam přeci jen je, ale v celkovém kontextu naší country se jedná o album pestré, hravé a vcelku i vtipné. Hlavně tu pestrost bych zdůraznil, a doufám, že je výsledkem vzájemného respektu a přátelského vymezení jednotlivých názorových proudů v kapele a ne obrazem nějakého boje.
 
20.09.2010 Dědeček Dědeček a dědek Burian Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

Dědeček Dědeček a dědek BurianOpět se mi sešlo několik CD, která si přímo říkají o srovnání při hodnocení. Nakonec při každém hodnocení svým způsobem srovnáváme, a tady navíc jsou to dvě alba dvou písničkářů, kteří působili a byli slavní jako dvojice Burian-Dědeček. Jiří Dědeček natočil album Prší nám do campari. Už sám název dává najevo, že se autor zase až tak vážně brát nebude,

 
08.09.2010 Hanka, Martina a Důza Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Hanka, Martina a DůzaZdá se, že nám tu roste celý regiment mladých pohledných mírně intelektuálně orientovaných písničkářek. Já vím, ti co sledují folkovou scénu detailně řeknou, že už tu jsou dávno – to je pravda, ale ještě donedávna nebylo patrné, co z nich bude, a zdali vůbec něco. Teď to již patrné je, zejména v kontextu srovnání.
 
30.08.2010 Nejezte to, teto Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Nejezte to, tetoOlina Nejezchlebu jsem znal především jako zručného studiového a týmového hudebníka, a tak když vyšlo jeho sólové album, byl jsem zvědav a zvědavost byla ještě podporována našeptavači – užs´ to slyšel??? No, po poslechu musím říct, že se trošku bojím, až např. jiný zručný a obdivovaný spoluhráč slavných osobností Miloš Dvořáček své sólové album konečně dodělá.
 
19.08.2010 Smontováno Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
SmontovánoMontymu jsem dal 6 bodů za jeho CD Ryboloff hned po prvním poslechovém nástřelu, a ani po pozornějším poslechu a proběhlé diskusi mezi mnou a jím na tom nic nezměním. Diskuse mi ale pomohla mnohé v pochopení desky usnadnit. V duchu i jeho názoru, že v době netu se na něm dá všechno najít (najděte si to tedy za domácí úkol) jsem se neobtěžoval zjišťovat, je-li to Montyho prvotina či nikoliv, a jen usuzuji z intenzity, s jakou desku podsouval, že ano.
 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>

Strana 8 z 21

Kalendář

<< Květen 2021 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
      1 2
 3 4 5 6 7 8 9
101112131516
17181920212223
24252627282930
31      

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc